Natron VS Bagepuler

Hvornår bruger man lige hvad ?

Jeg har været på bagecentralen hvor de har så flot beskrevet dette her under.

Spørgsmålet var og man kan erstatte bagepulver og Natron 1:1 Hvis du feks skal lave Pebernødder som der skal begge dele i.

Du kan sagtens komme en smule mere bagepulver i - men ikke erstatte det 1til1. 

Altså hvis der står i opskriften, at der skal 1 tsk bagepulver og 1 tsk natron i - og jeg ingen natron har. Så ville jeg vælge at komme 1½ tsk bagepulver i og samtidig sørge for, at bageprocessen ikke går alt for hurtigt, for så får du først en vulkan-kage. 
Altså jeg mener, jeg ville forsøge at bage i et ildfast fad, ved lidt lavere temperatur og over længere tid - og lignende. 

Grunden til dette er, at natron er mere langsomtvirkende end bagepulver. Til gengæld er der lidt syre i bagepulver som både natron og bagepulver har brug for i den kemiske proces, ellers kommer der en bismag. Derfor blandes disse to produkter i nogle kager med rigtig godt resultat. 

Hvis man er mere nysgerrig har jeg indsat citater om begge produkter fra wikipedia: 

Bagepulver:
Bagepulver er et hævemiddel, der benyttes i bagværk. Bagepulver består af natron (natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3), en syre og noget stivelse. Stivelsen kan f.eks. være majs eller kartofler, og er tilsat for at holde bagepulveret tørt. Når bagepulveret kommer i forbindelse med vand reagerer syren med natriumhydrogenkarbonat og der dannes kuldioxid (CO2), som fanges i dejen og danner lufthuller.

Bagepulver virker hurtigere og mere effektivt end natron, fordi det indeholder syre. Man kan se forskellen ved at tilsætte en skefuld bagepulver og en skefuld natron til hvert sit glas vand; i samme øjeblik pulveret tilsættes bruser vandet med bagepulver kraftigt. Dette skyldes frigivelsen af CO2. I vandet med natron sker denne frigivelse meget langsommere.

Når man bager med bagepulver produceres der, i modsætning til med natron, ikke soda.

Natron:
Natron vil i daglig tale være natriumhydrogencarbonat, NaHCO3, E-nummer E-500, (ældre korrekt betegnelse: natriumbicarbonat eller tvekulsurt natron, forkortet i daglig tale til natron) virker som hævemiddel ved bagning, i varmt og fugtigt miljø frigiver det (CO2), som laver "lufthuller" i brødet. Natron reagerer desuden med en brusende effekt sammen med eddike og andre syrer. Det er bedst at bruge natron i bagværk hvor dejen indeholder syre, da der i modsat fald ofte vil blive dannet soda, som giver bagværket en bismag.

Ved simpel opvarmning fraspaltes vand og kuldioxid og der dannes soda (bismag):

    2 NaHCO3 → Na2CO3 (soda) + H2O + CO2

Hvis der er syre til rådighed, dannes der ikke soda, men kun vand og kuldioxid

    H+ + NaHCO3 → Na+ + H2O + CO2


Natron anvendes i husholdningen som hævemiddel, fx i æbleskiver og småkager, og er desuden den vigtigste bestanddel i de fleste bagepulvere.

Adsense