X-mas rugbrød
Lækkert hjemmebagt X-mas Rugbrød - Bagt i træform
2 stk:
Kan med fordel bages i træforme se yderligere her: Bagning med træforme / Bagning i træforme
Kan sagtens bages i alm rugbrødsforme, men så bliver de mere hårde i skorpen.
Når man har fået lidt fornemmelse for bagning af rugbrød, er det sjovt at eksperimenterer og det er pga. min nysgerrighed, at dette lækre brød er blevet til. Det har en helt fantastisk smag og er egentligt et mild rugbrød men aligevel har den en rigtig god Malt smag. Jeg har tit kun brugt brændt malt, men her har jeg også 1/3 del alm malt mel i. Og selvfølgelig er der Surdej i.
Det tager hvis man har en aktiv Surdej 2 dage at bage dette brød. Det er en rigtig god ide at starte om eftermiddagen den første dag.
Og derefter igen eftermiddag dagen efter med sidste blanding. Efterfulgt at 2-3 timer hæve og 2-3 timers bagning.
Trækketid og bagetid er jo altid afhængig af temperatur og ovn. For at undgå at brødet bliver klægt bager jeg altid med stegetermometer og ved forholdsvis lav temperatur, og kigger ikke så meget til tiden, men rent efter temperaturen som jeg har bedst erfaring med skal ligge på 99 grader.
Jeg bager brødet ved 150 grader i alm ovn. Hvilket ca svarer til 140 grader i varmluft.
Fremgangsmåde:
2 stk. i (2l. forme)
Dag 1:
1. iblødsætning kerner:
Den første iblødsætning laves i skåle som man overdækker og lader stå til 2. dag.
2,5 dl vand
1 hel X-mas øl
330 g knækkede rugkerner
170 g solsikkekerner
180 g hørfrø
2. iblødsætning med Surdej
Den anden laves og på samme tid og skal også stå til dag 2.
Denne blanding er meget fast som modellervoks men det skal den være, dog
skal den ikke være smuldrende men hænge sammen.
Hvis det er en omgang smulder tilsættes forsigt lidt
mere vand, til det hænger sammen som en fast klump.
450 g rugmel
4 dl vand
200 g surdej (Opskrift til surdej)
25 g gær
Dag 2:
155 g rugmel
140 g hvedemel
40 g Durum mel
1 Spsk Lyst malt mel finmalet
2 Spsk Brændt malt Mørk fintmalet
1,5 Spsk Groft salt
25 g. Gær
4-6 dl Vand ( Tilsæt lidt af gangen til det til sidst har konsistens som meget tykt risengrød )
Dag 1:
Bland koldt vand, rug kerner, solsikkekerner og hørfrø i en skål, og dæk til hvorefter iblødsætningen skal stå ved stuetemperatur i 24 timer.
Gør det samme ved den anden iblødsætning, husk dog at opløse gæren i vandet før andre ingredienser kommes i og dæk det så til og lad står i 24 timer ved stuetemperatur.
Dag 2:
Nu skal du blande de 2 iblødsætninger sammen, og tilsæt så salt, brændt malt og de melsorter. Rør nu det hele godt sammen i nogle minutter
Kom nu dejen i formene, jeg kommer altid bagepapir i formene, hvis det er alm forme, er det træforme skal de smøres med blødt smør og fordel så dejen i de 2 forme. Dejen skal være som meget meget tyk grød og hvis den er for tør tilsættes der bare mere vand dag
Bag rugbrødene ved 150° i ca. 2 - 3 timer brug et stege termometer og lad det blive 98°. Tag derefter de varmebrød ud af formene og lad dem afkøle helt inden du pakker dem ind.
Det er en dødssynd at skære i rugbrødet før dagen efter ;o) Rigtig god fornøjelse !
Med venlig hilsen
Jacob Varberg