Her er der tale om boller du ikke vil undvære. Julies egen opskrift på lækre fodbold boller er både gode som morgen boller eller til om eftermiddagen når man er færdig med at spille en kamp.

 

 

Ingredienser:

1000 g hvedemel
25 g Gær
75 g sesamfrø
2 stk salt
100 g hele spelt kerner
12 dl koldt vand
75 g hakkede mandler
75 g havregryn

Fremgangsmåde:

1. Spelt kernerne i 2 dl vand til vandet er væk og lad det afkøle til det er håndvarmt

2. Bland resten af ingredienserne sammen og kom den afkølede spelt masse i dejen

( Dejen skal være rigtig meget klistret )

3. stil den nu til hævning i køleskabet i mindst 10 timer

4. tag den kolde dej ud af køleskabet

5. Forvarm ovnen til 270 grader ( 250 varmluft )

6. Tag dejen og kom den på en bageplade med bagepapir i passende klumpet og bag den først 

7. Drys evt med havregryn eller sesamfrø inden de sættes i ovnen.

8. Bag først i 5 min ved 270 grader ( varmluft 250 grader )

9. Derefter 8- 15 min ved 200 grader ( varmluft 180 grader ) ( til de er gylden brune og lyder hule når man banker på bunden )

Lækre sandwichboller
   


Disse boller er utrolig lækre til en omgang Bøfsandwich en er ellers også fortrinenlige frokost boller

SANDWICHBOLLER:

12 stk.
1 pisket æg til pensling
25 g gær
4 dl lunkent vand
50 g rørsukker
50 g margarine
2 tsk. fint salt
2 æg
50 g havregryn
750 g hvedemel 

Evt sorte sesamfrø ol. til at pynte bollerne efter pensling

Fremgangsmåde:

Start med at lave dejen til bollerne.

1. Opløs gæren i det lunkne vand
2. Tilsæt nu alle de andre ingredienser.
3. Ælt det i 8 min i en røremaskine eller hænderne.
4. Lad det nu hæve til dobbeltstørelse. 
4a. Tænd nu ovnen på 225° (ikke varmluft)
5. Efter endt hævning tages dejen ud på et let meldrysset bord og deles forsigtigt i 12 stykker.
6. Form forsigtigt runde boller og pensel dem nu med sammenpisket æg.
7. Læg bollerne på plader med bagepapir eller smurte plader
8. Bag dem når de er synligt hævede igen i 225° (ikke varmluft) ca 12-15 min.
9. Når de er færdige sættes de på en rist og køler af.

Langtidshævet Fuldkornshvede brød bagt i træforme

  

Her er det første forsøg på at bage hvedebrød i mine træforme.
Som i kan se på billederne fik de lige til den gode side til sidst. Så opskriften her er til rettet lidt i forhold til hvor lang tid jeg bagte ved høj temperatur.

Ingredienser:

1 dl Surdej
10 g gær
15 g salt
800 g hvedemel
200 g fuldkornshvedemel
1 spsk brændt malt mel ( Kan undlades )
50 g groft rugmel
5 dl vand ( + 1 til 2 dl. når dejen røres i maskinen )
100 g græskar kerner

Fremgangsmåde:

Rør alle ingredienserne sammen i en røremaskine eks. en Kitchen Aid eller hvad man nu har.

Det hele røres sammen ved langsom hastighed i 1 min og når det hele hænger sammen røres der sammen ved fuld kraft i 10-15 min.
Når dejen slipper er man førdig med at ælte.

Lad nu dejen stå i køleskab natten over mindst 12 timer



Når langtidshævningen er færdig kommes dejen forsigtig ud på et meldrysset bord og skæres nu over i 2 lige stor dele. 

Disse kommes i forme (Her Birketræs bageforme) og bages ved 150 grader i 60 min.

 

Herefter tages brødet ud af formene forsigtigt og bages nu ved højeste temperatur i 5-10 min


Efter 5-10 min åbnes ovnen så den hurtig mister sin varme og skrues nu ned til 150 grader igen. 
Bag til brødet er 96 grader ( kernetemperatur ) Brug stegetermometer ( Husk at kigge på skorpen ikke bliver for mørk.

Når brødet er bagt tages det ud og køles helt ned inde det kan skæres.

God appetit !

Hjemmelavet Knækbrød

20 stk

 
 
Ingredienser:
300 gram hvedemel
70 g solsikke kerner
70 g Hør frø
70 g Hvedeklid
70 g Sesamfrø
70 g Græskar kerner
30 g blå birkes
1 tsk salt
1 tsk Bagepulver
3 dl vand

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne sammen og rør dem godt sammen til en klistret dej.

Del nu dejen i 2 lige dele og rul dem ud mellem 2 stykker bagepapir ca 3 mm tykke

Fjern det øverste bagepapir inden bagning og skær dejen i passende stykker inden den bages.

Bages i varmluft ovn 170 grader i 25 min til de er lysebrune.

Knæk nu brødene fra hinanden og lad dem køle helt af.

Ingredienser:
500 gram Hvedemel
150 gram smør eller margarine
75 gram Gær
2½ dl. mælk
1 stk. Æg
1 spsk. Sukker
1 tsk. Salt(5 g)
1 tsk. kardemomme

 

Til pensling:
Brug 1 sammen pisket æg.
og perlesukker

    Fremgangsmåde:
1. Lun mælken (38 grader)
    hvorefter du opløser gæren i det.

2. Tilsæt nu de andre ingredienser og ælt til er helt glat og uden klumper, altså helt
    ensartet.

3. Del nu dejen i 3 dele der er lige store, og rul dem til 3 kugler som nu skal hvile i nogle
    få minutter.

4. Rul nu dejen til en lang pølse (ca. 24 cm lang) og del så pølsen i 8 lige store stykker.
    Disse stykker former du nu til fine boller.

5. Tryk dem i hjertefacon og kom dem på 2 bageplader med bagepapir. 

6. Lad nu bollerne hæve til dobbelt størrelse tildækket og lunt.

7. Imens der efter hæves, kan du tænde ovnen, så den er klar, til at sætte bollerne ind.
    Ovnen skal være 220 grader varm (Varmluft 200 grader).

8. Pensel nu med 1 sammen pisket æg. Og drys med perlesukker

9. Bag nu bollerne midt i ovnen i ca. 10 min. En plade af gangen.


Tips:

Det bedste resultat: 
 Ælt dejen rigtig godt sammen.

Frysetips: 
 Når pølsebrødene er helt afkølede kan du fryse dem, når du så skal bruge dem igen, kan du varme dem i ovnen og du får næsten helt nybagte pølsebrød.

 Denne opskrift er venligst udlånt fra 
 Amo Den store fødselsdags Bagebog
 
© 2008 Amo & Lantmännen Cerealia

Underkategorier