Lækkert hjemmebagt Mørkt Rugbrød

2 stk:

Kan med fordel bage i træforme se yderligere her: Bagning med træforme / Bagning i træform

Lækkert mørkt rugbrød med solsikker og græskar kernerOverskåret mørkt rugbrød

Hvem elsker ikke et rigtig godt dejligt mørkt rugbrød. En af mine ynglings brød er dette mørke rugbrød bagt påsurdej.

Det tager hvis man har en aktiv surdej 2 dage at bage dette brød. Det er en rigtig god ide at starte om eftermiddagen den første dag.
Og derefter igen eftermiddag dagen efter med sidste blanding. Efterfulgt at 2-3 timer hæve og 1½-2 timers bagning.
Trækketid og bagetid er jo altid afhængig af temperatur og ovn. For at undgå at brødet bliver klægt bager jeg altid med stegetermometer og ved forholdsvis lav temperatur, og kigger ikke så meget til tiden, men rent efter temperaturen som jeg har bedst erfaring med skal ligge på 99 grader.


Fremgangsmåde:

2 stk. i (2l. forme)

Dag 1:

1. iblødsætning kerner:

Den første iblødsætning laves i en skål som man overdækker og lader stå til 2. dag.

8 dl vand
340 g knækkede rugkerner
150 g Græskar kerner
150 g solsikkekerner
150 g hørfrø

2. iblødsætning med surdej

Den anden laves og på samme tid og skal også stå til dag 2.
Denne blanding er utrolig tør men det skal den være, dog 
skal den ikke være smuldrende men hænge sammen.
Hvis det er en omgang smulder tilsættes forsigt lidt 
mere vand, til det hænger sammen som en fast klump. 

450 g rugmel
1 dl vand
3 dl surdej (Opskrift til Surdej)
10 g gær

Dag 2:

150 g rugmel

100 g hvedemel

30 g havsalt
15 g brændt malt ( det skal være den mørke da den lyse kan give klægt brød.)
(Muligvis 1-3 dl vand.) 

Dag 1: 

Bland koldt vand, rug kerner, solsikkekerner og  hørfrø i en skål, og dæk til hvorefter iblødsætningen skal stå ved stuetemperatur i 24 timer.

Gør det samme ved den anden iblødsætning, husk dog at opløse gæren i vandet før andre ingredienser kommes i og dæk det så til og lad står i 24 timer ved stuetemperatur.

Dag 2: 

Nu skal du blande de 2 iblødsætninger sammen, og tilsæt så  salt, brændt malt og de 2 melsorter. Rør nu det hele godt sammen i nogle minutter 

Kom nu dejen i formene, jeg kommer altid bagepapir i formene og fordel så dejen i de 2 forme. Dejen skal være som meget meget tyk grød og hvis den er for tør tilsættes der bare mere vand dag 2. Bag rugbrødene ved 155° i ca. 1 time og 30 minutter - 2 timer brug et stege termometer og lad det blive 99°. Tag derefter de varmebrød ud af formene og lad dem afkøle helt inden du pakker dem ind.

Det er en dødssynd at skære i rugbrødet før dagen efter ;o) Rigtig god fornøjelse !

Med venlig hilsen
Jacob Varberg