Hjemmebagt 5 korns rugbrød opskrift:

2 stk.

Kan med fordel bage i træforme se yderligere her: Bagning med træforme / Bagning i træform

Ingredienser:
½ liter hvedemel
½ liter rugmel
½ liter 5 kornsblanding
7-8 dl vand
1 spsk salt
1 spsk sirup

3 dl surdej Opskrift til Surdej

Fremgangsmåde:
1. Kom alle ingredienserne i en røremaskine og rør dejen godt sammen gerne i 5 min eller mere.
 
2. Dejen skal være som tyk risengrød, er den fortynd kan du komme nogle ekstra solsikke
frø i til den har en passende konsistens eller er den for tyk tilsættes meget lidt vand af
gangen.
 
3. Smør nogle forme med smør eller margarine og kom dejen i formene, tryk luften ud af
dejen og lad det hele stå og hæve i 12 timer tildækket et lunt sted.
 
4. Når hæve tiden er overstået skal du prikke rugbrødene med en strikkepind eller lignende helt til bunden så du får lavet en masse små skorstene som dampen kan slippe ud af.
 
5. Nu sættes ovnen på 175 grader og sæt så brødene ind i ovnen, når den er varm.
 
6. Rugbrødet skal bages i 1 time og 15 min
 
7. Når rugbrødet er bagt skal du når de er helt varme og i formene smøre dem med smør så de ikke bliver hårde i overfladen.
 
8. Når brødene er lidt varmere end håndvarme tager du et vådt håndklæde og vikler det om brødene og kommer dem i en pose, det gør brødene dejlige i skorpen.
 
Tips: Når du smøre formene kan du drysse solsikkekærner, sesamfrø eller blå birkes i bunden, det giver et lækker pift.
 
Tips 2: Når rugbrødet er kommet i formen kan du drysse det med solsikkekærner, sesamfrø eller blå birkes, så bliver rugbrødet rigtig lækkert.